Ovulacija
Planiranje porodice

ovulacija - bhbebeOvulacija je dio menstrualnog ciklusa sisara kada dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja zrele jajne ćelije.

Jajne ćelije napuštaju jajnike i odlaze u trbušnu šupljinu, pa u jajovode. Tokom putovanja jajovodima do materice, kao i u materici, moguće je oplođenje. Ukoliko do oplođenja ne dođe, odumrla jajna ćelija se zajedno sa endometrijumom (sluzokožom materice) izluči — ovo krvarenje naziva se menstruacija.

 

Šta se događa kad ovulirate?

Svakog mjeseca tijelo se priprema za trudnoću i svakog mjeseca dolazi do ovulacije – izbacivanja jajne stanice iz zrelog folikula. Većina žena s vremenski pravilnim mjesečnim ciklusom, dismenorejom (bolne menstruacije), te premenstrualnim sindromom (napetost dojki, bol u donjem dijelu trbuha) ima ovulaciju.
Jajnu ćeliju jajnici (ovariji) svakog mjeseca naizmjenice izbacuju u jajovod (fallopian tube) gdje dolazi do susreta jajne ćelije i spermija i oplodnje. Ako ćelija nije oplođena tijelo je se riješava menstruacijom.

Koliko dugo traje ciklus?

Svaka je žena drugačija, tako i menstrualni ciklus kod svake drugačije traje. U pravilu ciklus traje 28 dana, no mnoge zdrave žene imaju ciklus nešto dužeg ili kraćeg trajanja. Kod žena s pravilnim ciklusom ovulacija se događa 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Period od prethodne menstruacije do ovulacije računa se kao prva faza ciklusa (estrogenska faza, faza proliferacije ili bujanja), a od ovulacije do sljedeće menstruacije druga faza ciklusa (progesteronska ili sekrecijska faza), obje su faze podjednake po trajanju.

Ako vam mjesečnica ne traje tačno 28 dana ne znači da imate problema s plodnošću. Pri nepravilnim ciklusima obično je druga (sekrecijska) faza stalna, traje 14 dana, a prva (proliferacijska) faza je skraćena, npr. na 9 dana pri 23-dnevnom ciklusu, ili je produžena, npr. na 19 dana pri 33-dnevnom ciklusu.
Znači, ako vaš ciklus traje, recimo, 31 dan ovulirat ćete 17. dan. Pa ako poradite na začeću u svoje primarne plodne dane – između 14. i 17 dana, imate dobru šansu da ostanete trudni.

Šta potiče ovulaciju?

Sve ovisi o hormonima. Vaše tijelo proizvodi FSH folikulostimulirajući hormon (hormon hipofize), koji za vrijeme prvog dijela ciklusa stimulira rast folikula i sazrijevanje jajne stanice. U ovo vrijeme tijelo proizvodi i visoke razine estrogena koji pak potiču otpuštanje LH luteinizirajućeg hormona koji svojim djelovanjem izaziva sazrijevanje jajne ćelije i izbacivanje jajne ćelije iz folikula, odnosno ovulaciju. U pravilu samo će jedno jajašce biti dovoljno veliko da se “probije” iz folikula za vrijeme ovulacije, no kod se nekih žena povremeno izbace dva jajašca što može rezultirati blizancima.

Pomažu li ovulacijski testovi i mjerenje temperature?

Da, oni mogu biti koristan vodič otkrivanja plodnih dana. Budući da se tokom ovulacije aktivira luteinizirajući hormon (hormon LH), na temelju koncentracije tog hormona u ženinu tijelu se može utvrditi kad je došlo do ovulacije. Tokom svake ovulacije koncentracija hormona LH raste, da bi između 24 i 48 sati prije ovulacije dostigla maksimum. Uz pomoć ovulacijskih testova žena sasvim lako može izmjeriti koncentraciju hormona LH u mokraći. Ipak „čitanje“ vlastitog tijela i praćenje ciklusa je često puno jeftinije i efektnije.

I mjerenjem bazalne tjelesne temperature možete saznati koji su vam plodni dani.
Temperaturu uvijek mjerite u isto vrijeme nakon buđenja i unosite dobivene vrijednosti u tablicu ciklusa. Problem je što temperatura raste nakon ovulacije, pa tek naknadno možete saznati plodne dane, ako temperaturu mjerite redovno tokom nekoliko ciklusa. Plodni dani su 2 – 3 dana prije povećanja temperature i moguće još na dan povišene temperature. Ovulacijski testovi su ipak precizniji i sigurniji od mjerenja tjelesne temperature i mogu predvidjeti ovulaciju i do 36 sati prije, ali ipak nisu stopostotni.

Kako možete znati da ovulirate?

Ako naučite “čitati” svoje tijelo i dobro se upoznate sa svojim menstrualnim ciklusom, trebali biste znati kada ovulirate. Ključno je da pripazite na promjene u cervikalnoj sluzi. Pod djelovanjem estrogenih hormona cervikalna sluz dobiva na svojoj viskoznosti te u vrijeme ovulacije sadrži najviše količine vode (97 - 98 posto). Nakon mjesečnice dan ili dva osjećat ćete se “suho”, a nakon toga imati ljepljiv, bijelkast sekret. Kako se približavate ovulaciji sekret će se promijeniti u prozirniju i ljepljiviju sluz, nalik na bjelanjak. U pravilu, ovo je prilično primjetno pa obratite pažnju, jer je to prilično siguran znak da ovulirate.

Može li ovulacija biti bolna?

Približno petina žena ovulaciju osjeti kao nelagodu koja može varirati čak i do boli (Mittelschmerz ili probadanje u malom trbuhu), a koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Komentari (4)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

Srijeda, 21 Februar 2018
19:58:38

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.