Kvalitet sperme - uticaji Ispis
Planiranje porodice

kvalitet-spermija-uticaji-bhbebeŠta utiče na kvalitet sperme?

 

U narednom tekstu ćemo vam nabrojati nekoliko studija i tekstova koji govore o tome šta utiče na kvalitet sperme.

 

 

 

 

*Dokazano je da muškarci koji često konzumiraju mesne prerađevine i punomasne mliječne proizvode imaju veće izglede za smanjenu kvalitetu spermija.
Istraživanje provedeno uz sudjelovanje 61 ispitanika je pokazalo i kako je prehrana bogata voćem, povrćem i nemasnim mliječnim proizvodima imala najizraženiji pozitivan učinak na kvalitetu spermija, objavio je stručni časopis Fertility and Sterility. Znanstvenici s Instituto Bernabeu iz Alicantea vjeruju da antioksidansi iz voća i povrća štite spermije od oštećenja.
Uz to, povećani unos mesnih prerađevina bi mogao biti povezan s većom izloženošću tzv. ksenobioticima, odnosno supstancama poput steroida, pesticida i različitih kemikalija iz okoliša koje mogu imati učinak sličan estrogenu.


*Istraživanje provedeno u Australiji pokazuje kako svakodnevni seksualni odnosi već nakon 7 dana smanjuju učestalost oštećenja DNK spermija.
U studiji je sudjelovalo 118 ispitanika koji su imale poteškoća s plodnošću, a nakon 7 dana je kod 80% njih uočeno prosječno 12%-tno smanjenje prisutnosti oštećenja DNK spermija.
Svakodnevni seksualni odnosi su bili povezani i s povećavanjem pokretljivosti spermija, još jednog ključnog faktora za začeće, dodaju znanstvenici.
Po njihovom mišljenju, ovakve rezultate istraživanja je moguće objasniti činjenicom da produženim zadržavanjem spermija u testisima rastu izgledi za akumulaciju oštećenja DNK, te da visoka temperatura utječe na smanjenje njihove pokretljivosti.


*Muškarac koji želi potomstvo trebalo bi da promijeni neke navike, kao što je nošenje preuskog veša, ili veša koji nije napravljen od prirodnog, pamučnog materijala. Preporučuje se tuširanje, a ne kupanje u pretoploj vodi. Previše konzumiranja alkohola i pušenje takođe mogu biti ometajući faktori u normalnoj proizvodnji sperme.
Plodnost muškarca drastično opada sa čestim korištenjem vrućih kupki, ali se može ponovno podići ako muškarci prestanu sa tom navikom.

*Američki stručnjaci tvrde da korištenje laptopa može ugroziti plodnost muškarca. Rezultati istraživanja odnose se na muškarce koji svakodnevno koriste laptop i koji ga često drže na svome krilu. Studija je rađena na sveučilištu New York, a sudjelovalo je 29 zdravih muškaraca dobi izmedju 21 i 35 godina. Rezultati su pokazali da samo 15 minuta rada na laptopu može biti štetno za muškarčevu plodnost i značajno utjecati na njegovo zdravlje.

*Muškarci bi trebali povećati unos vitamina C i E jer pomažu povećati broj spremija i njihovu pokretljivost. Široko donje rublje i udobne pantalone ne zagrijavaju testise i ne pritišću ih uz tijelo, a to pomaže kvaliteti sperme. Povećavanje unosa kombinacije cinka, folne kiseline i preparata Proxeed mogu povećati kvalitetu i pokretljivost spermija. Kod mnogih se muškaraca broj spermija može povećati i do 74% ako samo povećaju unos folne kiseline i cinka. L-carnitin i L-acetyl carnitin takođe mogu pomoći kvaliteti sperme.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

 

postanite clan

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
Moj dnevnik...

moj dnevnik

 

Cilibari za bebe i mame / bhbebe