Kvalitet sperme - uticaji Ispis
Planiranje porodice

kvalitet-spermija-uticaji-bhbebeŠta utiče na kvalitet sperme?

 

U narednom tekstu ćemo vam nabrojati nekoliko studija i tekstova koji govore o tome šta utiče na kvalitet sperme.

 

 

 

 

*Dokazano je da muškarci koji često konzumiraju mesne prerađevine i punomasne mliječne proizvode imaju veće izglede za smanjenu kvalitetu spermija.
Istraživanje provedeno uz sudjelovanje 61 ispitanika je pokazalo i kako je prehrana bogata voćem, povrćem i nemasnim mliječnim proizvodima imala najizraženiji pozitivan učinak na kvalitetu spermija, objavio je stručni časopis Fertility and Sterility. Znanstvenici s Instituto Bernabeu iz Alicantea vjeruju da antioksidansi iz voća i povrća štite spermije od oštećenja.
Uz to, povećani unos mesnih prerađevina bi mogao biti povezan s većom izloženošću tzv. ksenobioticima, odnosno supstancama poput steroida, pesticida i različitih kemikalija iz okoliša koje mogu imati učinak sličan estrogenu.


*Istraživanje provedeno u Australiji pokazuje kako svakodnevni seksualni odnosi već nakon 7 dana smanjuju učestalost oštećenja DNK spermija.
U studiji je sudjelovalo 118 ispitanika koji su imale poteškoća s plodnošću, a nakon 7 dana je kod 80% njih uočeno prosječno 12%-tno smanjenje prisutnosti oštećenja DNK spermija.
Svakodnevni seksualni odnosi su bili povezani i s povećavanjem pokretljivosti spermija, još jednog ključnog faktora za začeće, dodaju znanstvenici.
Po njihovom mišljenju, ovakve rezultate istraživanja je moguće objasniti činjenicom da produženim zadržavanjem spermija u testisima rastu izgledi za akumulaciju oštećenja DNK, te da visoka temperatura utječe na smanjenje njihove pokretljivosti.


*Muškarac koji želi potomstvo trebalo bi da promijeni neke navike, kao što je nošenje preuskog veša, ili veša koji nije napravljen od prirodnog, pamučnog materijala. Preporučuje se tuširanje, a ne kupanje u pretoploj vodi. Previše konzumiranja alkohola i pušenje takođe mogu biti ometajući faktori u normalnoj proizvodnji sperme.
Plodnost muškarca drastično opada sa čestim korištenjem vrućih kupki, ali se može ponovno podići ako muškarci prestanu sa tom navikom.

*Američki stručnjaci tvrde da korištenje laptopa može ugroziti plodnost muškarca. Rezultati istraživanja odnose se na muškarce koji svakodnevno koriste laptop i koji ga često drže na svome krilu. Studija je rađena na sveučilištu New York, a sudjelovalo je 29 zdravih muškaraca dobi izmedju 21 i 35 godina. Rezultati su pokazali da samo 15 minuta rada na laptopu može biti štetno za muškarčevu plodnost i značajno utjecati na njegovo zdravlje.

*Muškarci bi trebali povećati unos vitamina C i E jer pomažu povećati broj spremija i njihovu pokretljivost. Široko donje rublje i udobne pantalone ne zagrijavaju testise i ne pritišću ih uz tijelo, a to pomaže kvaliteti sperme. Povećavanje unosa kombinacije cinka, folne kiseline i preparata Proxeed mogu povećati kvalitetu i pokretljivost spermija. Kod mnogih se muškaraca broj spermija može povećati i do 74% ako samo povećaju unos folne kiseline i cinka. L-carnitin i L-acetyl carnitin takođe mogu pomoći kvaliteti sperme.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:28:49

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.