Da li sam trudna?
Planiranje porodice

Da li sam trudna - bhbebeŠto ranije otkrijete početak trudnoće, ranije ćete moći poduzeti potrebne mjere opreza kako bi mjeseci koji prethode rođenju vaše bebe protekli u najboljim uslovima za vas i vaše dijete.

 

 

 

 

 

 

Bilo da ste planirali ili ne vašu trudnoću, vrlo je važno znati kada je tačno započela. Tako ćete je moći bolje pratiti i odrediti datum porođaja. Ne samo iz praktčinih, nego i iz medicinskih razloga to može biti odlučujuće.
Ipak treba pricekati nekoliko sedmica kako bi doktor testovima, pouzdanijim od slučajno zamijećenih simptoma, mogao potvrditi vaše stanje.
Ako mislite da ste trudni, ne čekajte doktorsku potvrdu, već odmah poduzmite potrebne mjere opreza, jer je zametak u prvim mjesecima najosjetljiviji.

Ako tjelesne promjene koje prate početak trudnoće ne primijetite, ne nedostaje znakova koji će vas upozoriti, kao i onih koji se mogu otkriti tek uz pomoć medicinskih testova.

Znakovi upozorenja


Više od eventualnih malih znakova, kao što su mučnine, koje uostalom na početku trudnoće, osjećaju samo neke majke, kalendar i, vjerovatno, toplomjer prvi će dati znak za uzbunu.
* Kašnjenje mjesečnice. Za većinu žena je to prvi znak trudnoće. Ali, ovisno o slučaju, kašnjenje mjesečnice nije uvijek lako ni izračunati ni objasniti. Iz iskustva se zna, da do kašnjenja može doći i bez trudnoće, primjerice zbog određenih bolesti, zbog emocionalnog stresa ili promjene načina zivota ili klime (na putu ili na praznicima). Približavanje menopauze, neredovni ciklusi, uzimanje određenih lijekova i prestanak uzimanja pilule, faktori su koji također mogu uzrokovati kašnjenje mjsečnice. Ne može se, dakle, nikada sa 100% sigurnošću tvrditi, da je žena, kojoj je izostala mjesečnica, trudna.
* Povišenje temperature. Ako ustanovite da se vaša temperatura ne snižava, i da se zadržava na 37°C na kraju ciklusa, a mjesečnica izostaje, postoji velika vjerovatnoća da ste trudni.


Stalnost, kako je doktori zovu, "temperaturnog platoa" najsigurniji je znak početka trudnoće. Nije ga, medđutim, lako utvrditi, naročito u žena koje ne koriste metodu mjerenja temperature pravilno, tim više što je svakodnevno prisilno mjerenje temperature postalo izuzetak.

Znakovi koje će otkriti vaš doktor


Još uvijek je posjeta doktoru ginekologu najsigurniji put za potvrđivanje trudnoće. Ali, bez laboratorijskih testova, doktor može biti potpuno siguran u trudnoću tek nakon mjesec i pol, odnosno nakon izostanka druge mjesečnice.
Ginekološkim pregledom doktor će ustanoviti promjenu volumena, konzistencije i oblika maternice, što vi sami ne možete uočiti. Ustanovit će da je vrat maternice zatvoren, ljubičaste boje i s malo cervikalne sluzi. Promjene na dojkama potvrdit će dijagnozu: one se povećavaju, kolutovi oko bradavice postaju ispupčeni poput stakla na satu, bradavice postaju izraženije.

TESTOVI ZA TRUDNOĆU

Neki testovi se mogu dobiti bez recepta, pa ih možete i sami primijeniti, a neke će vam propisati doktor.

Testovi u slobodnoj prodaji


Ti se testovi izvode iz mokraće. Prodaju se u malim kutijicama sa svim potrebnim priborom. Jednostavni su za upotrebu, pod uslovom da se tačno slijede upute, daju brz i pouzdan odgovor, pozitivan ako ste trudni, negativan ako niste. Ali, oprez: Kada je test negativan, možda ste test izveli prerano ili je njegova osjetljivost bila preslaba. MokraĆa niske koncentracije također može dati pogrešan rezultat. Dakle, u slučaju negativnog odgovora, mudro je pričekati nekoliko dana, pa ponoviti test, ili posjetiti doktora.


Laboratorijski testovi


Provode se analizom mokraće ili krvi, omogućavaju da dobijete brz i siguran odgovor. Propisuje ih doktor. Njihova se bit sastoji u tome da otkriju, ako ste zaista trudni, humani korionski gonadotropin (HCG), hormon koji se luči samo u trudnoći. Uloga tog hormona slabo je poznata, ali se zna da je bitan za održavanje žutog tijela na početku trudnoće. Odmah nakon oplodnje, luči ga jajašce, stvara ga ono što će kasnije postati posteljica, a zatim i sama posteljica. Ti testovi otkrivaju prisutnost HCG-a, bilo u mokraći, bilo u krvi.
*Analiza mokraće. Malu količinu mokraće, uzete iz jako koncentrirane jutarnje mokraće, ulije se u epruvetu i pusti da reaguje sa serumom koji sadrži protutijela protiv tog karakteristicčnog hormona trudnoće. Pouzdanost testa je 98%
*Test krvi. Tim se testom utvrđuje prisustvo HCG-a u krvi. Pouzdanost testa je 100% i omogućuje otkrivanje trudnoće u vrlo ranom stadiju, čak prije zakašnjenja mjesečnice.

ZNAKOVI TRUDNOĆE

- Mučnine, sa ili bez povraćanja, ujutro ili tokom dana
- Gubitak apetita ili naprotiv, velika glad
- Neodoljiva želja ili gađenje prema nekoj određenoj vrsti hrane
- Iznenadna odbojnost prema mirisima i parfemima
- Žgaravica
- Povećana potreba za snom
- Neuobičajeni zatvor
- Česta potreba za mokrenjem
- Umor
- Povećana osjetljivost i razdražljivost
- Osjećaj nadimanja cijelog tijela
- Napetost i povećanje dojki

Komentari (5)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:29:49

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?




 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.