Dijagnoza muškog steriliteta Ispis
Neplodnost i postupci
Srijeda, 23 Decembar 2015 00:00   | Autor BHBebe

muski sterilitet - bhbebeDijagnoza muškog steriliteta se postavlja anamnezom, kliničkim pregledom, spermogramom, odeđivanjem hormona, ultrazvukom ili radiološkom i hirurškom eksploracijom.Anamneza obuhvata sve bitne momente za ovu oblast – starost, profesiju, način života, seksualni život, godine puberteta, prethodna oboljenja testisa, eventualno dosadašnje lečenje, porodične bolesti.

Klinički pregled podrazumeva utvrđivanje opšteg stanja, konstitucije i seksualnog razvoja – primarne i sekundarne seksualne karakteristike.


Spermogram


Kada je u pitanju muški faktor od ispitivanja se radi spermogram. U najvećem broj slučajeva to je sasvim dovoljan test u ispitivanju muškog faktora infertiliteta na osnovu koga se dalje vrši orjentacija. Spermogram je analiza sjemena i sjemene tečnosti koja se radi kod muškarca poslije apstinencije od 3 - 5 dana, a da bi se dobio pouzdan rezultat, ne treba da se radi samo jedna analiza, nego bar 2 u razmaku od 2 nedjelje ili duže.

U spermogramu se posmatra:
-Količina treba da bude 2 - 5 ml
-Broj spermatozoida treba da bude veći od 20.000.000 a manji od 250.000.000
-Pokretljivost treba da ude veća od 50%
-Morfologija više od 50% normalne građe
-Boja bijelo, sivo do žućkasta
-Miris kestenov cvijet
-Prisustvo koagulacije i likvefakcije u okviru 5 - 40 minuta
-Biohemijski parametri o radu i funkciji akcesornih žljezda, prostate - na osnovu kisele fosfataze, fruktoze, cinka, inhibina.


Klasifikacija spermograma


Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji spermogram se klasifikuje na više grupa:

- Normospermija je normalan nalaz, predstavlja spermogram gde je broj spermatozoida veći od 20 miliona/ml, pokretljivost veća od 50% i broj normalnih oblika veći od 50%.

- Oligospermija - smanjen broj spermatozoida,

- Astenospermija – smanjena pokretljivost spermatozoida,

- Teratospermija - poremećena morfologija spermatozoida i

- Azospermija - nedostatak spermatozoida u sjemenoj tečnosti.

Po pitanju pokretljivosti potrebno je da postoji više od 50% pokretnih spermatozoida. Manji broj od toga se označava kao astenospermija.


Morfologija spermograma


Što se tiče morfologije, normalan spermogram podrazumijeva više od 50% normalnih morfološki zdravih spermatozoida. Radi li se o nižem procentu, onda se govori o teratospermiji. Postoji izrazita morfološka heterogenost koja se zove anizozoospermija. Taj momenat dovodi do velikih dilema i problema u kliničkoj praksi i da bi se to izbjeglo, prihvaćena je klasifikacija na normalne forme i abnormalne forme, koje su podjeljene u 10 osnovnih kategorija onih najvažnijih i najkrupnijih kao što su: dupla glava, zašiljena velika ili mala glava, više repova. Prihvaćeno je da sperma infertilnih muškaraca sadrži veći procenat abnormalnih formi, a normalan spermogram zahtijeva i podrazumijeva prisustvo bar 50% normalnih spermatozoida. Morfološki zreo spermatozoid mora da pokazuje normalnu građu, a to je glava, vrat, rep sa odgovarajućim morfološkim karakteristikama.


muski sterilitet - bhbebeSpermocitogram podrazumijeva analizu i upoređivanje citološke građe spermatozoida iz ispitivane sperme sa normalno morfološki definisanim spermatozoidom. Glavni elementi spermocitograma su normalne forme, anomalije glave, anomalije trupa, anomalije repa, mlade forme, dvije i više anomalija spermatozoida, ćelije spermatične loze, drugi prisutni elementi (ćelije).

Hormonsko ispitivanje može biti statičko i dinamičko i obuhvata ispitivanje testosterona, gonadotropina, testova stimulacije.

Biopsije testisa se rade za potvrdu dijagnoze ili u prognostičke svrhe.

Radiološko ispitivanje se sastoji iz invazivnih metoda koje su, uprkos osporavanju, nužne u izabranim slučajevima radi utvrđivanja nivoa opturacije sjemevoda.

Hromozomsko ispitivanje – kariogram podrazumijeva određivanje kariotipa i isključivanje ili potvrdu hromozomskih aberacija. Ovo ispitivanje rade samo strogo specijalizovane laboratorije.


dr Sonja Ilić

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

Srijeda, 21 Februar 2018
19:59:50

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.