Svjetski dan voda Ispis
Novosti
Utorak, 22 Mart 2011 07:46   | Autor BHBebe

svjetski dan voda - bhbebeSvjetski dan voda, 22. mart, ove godine se obilježava pod sloganom "Voda za gradove: odgovor na urbani izazov".

  Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta. Proslava ovog praznika određena je usvanjanjem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u decembru 1992 godine u Rio de Janeiru. Već 1993 godine prvi put je obilježen, a s vremenom je značaj ovoga praznika rastao. Obilježavanjem ovog dana UN želi upozoriti na neprocjenjivu vrijednost vode, ali i njenu sve veću ugroženost jer su zalihe ograničene, a nužna je za život. UN procjenjuje da oko milijardu i sto miliona ljudi nema pristup pitkoj vodi.

UN-ov Odjel za ekonomiju i socijalna pitanja (UN DESA) koji je koordinirao proslavu Svjetskog dana voda 2005 godine, proglasio je i početak drugog UN-ovog međunarodnog desetljeća rada na zaštiti voda, koji se još naziva i Desetljeće vode za život 2005 – 2015. Proslavu naredne godine, 2006. koordinirao je UNESCO sa glavnom temom: voda i kultura, a 2007. godine Organizacija za hranu i agrikulturu (FAO), dok je tema bila - suočavanje s nedostatkom vode.

Učenici obilježavaju Dan voda na Vrelu Bosne

U okviru projekta saradnje s osnovnim i srednjim školama na obilježavanju značajnih ekoloških datuma, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja organizirat će u utorak, 22. marta, na Vrelu Bosne, obilježavanje Svjetskog dana voda.

Učenici OŠ "Džemaludin Čaušević" promovirat će eko-maske i učestvovati u čišćenju područja Vrela Bosne.

U utorak će biti upriličena i manifestacija "Goransko proljeće" koju organiziraju Pokret gorana i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

Bit će izabrani i najbolji likovni i literarni radovi učenika s područja Kantona Sarajevo o temi šuma i vode, saopćeno je iz KJU za zaštićena prirodna područja.

 

FENA/bhbebe.comKomentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:33:37

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.