Važnost noćnog dojenja Ispis
Dojenje
Petak, 01 Januar 2016 11:50   | Autor BHBebe

Nocno dojenje - bhbebe

 

Istraživanja su pokazala da tokom noći majčino tijelo prirodno luči veće količine prolaktina, hormona zaduženog za poticanje laktacije, kako proizvodnja mlijeka ne bi bila ugrožena rjeđim podojima. Iako su rjeđi i vama teško padaju, oni svakako ne smiju izostati.Važnost noćnog dojenja za bebu

 

Noćno dojenje je nužno prije svega za novorođenu bebicu i to iz više razloga. Male bebe imaju malen želučić u koji odjednom stane 25-75 ml mlijeka. Tako malena količina je dovoljna da je drži sitom neko kratko vrijeme (2 sata), ali svakako ne i čitavu noć. Okvirno se smatra da beba treba biti obavezno dojena noću sve dok ne dostigne 5 kg težine kad se pretpostavlja da joj se i želučić povećao i može primiti do 140 ml mlijeka. Tada polako možemo odvikavati dijete od noćnog dojenja s time da se dojenje tad treba odvijati na sljedeći način: prije no što majka pođe na spavanje podoji dijete u ponoć i zatim ga sljedeći puta doji u pola 5 ujutro. Tako treba postupati zbog toga što je majčino mlijeko lako probavljivo te puno brže prolazi kroz probavni trakt od primjerice umjetnog mlijeka. Zato su noćna hranjenja dojene djece češća, a djeca hranjena adaptiranim mlijekom imaju duža razdoblja spavanja između hranjenja.


Noćna dojenja prekidaju prijekopotreban san

 

Nijedna majka neće moći izbjeći višekratna buđenja, bdijenja, podočnjake i sve ono što s nespavanjem neminovno dolazi – osjećaj iznemoglosti i očaja. Možda ste upravo u toj fazi i ništa vas ne može utješiti jer vama treba samo mir i san u komadu. Nenaspavanost je zaista vaš najgori neprijatelj. Ali, to će proći. Za sada morate prihvatiti noćna buđenja kao nužna.

 

Kako se nositi s noćnim dojenjem

 

  • bebin krevetić stavite u svoju spavaću sobu i to pored svog kreveta, ako je moguće, tako da ne morate ustajati u noći i odlaziti u drugu sobu (pri ruci, na noćnom ormariću, neka vam bude osnovna oprema za bebinu higijenu, nekoliko pelena, maramice za čišćenje i sl. kako ne biste zbog toga trebali ustajati)

 

  • nosite pidžame ili spavačice koje se mogu lako rastvoriti (nemaju dugmad) i ne otežavaju vam dostupnost prsa

 

  • dojite u ležećem položaju tako da možete odmarati pa po potrebi i zaspati

 

  • podojite dijete neposredno prije polaska na spavanje (tako ćete barem početi s nekoliko sati neprekinutog sna)

 

  • mnoge majke stavljaju bebicu na spavanje u svoj krevet kako bi si olakšale noćna dojenja. Nema razloga za zabrinutost, ako mirno spavate, jer majke to rade već hiljadama godina. Na taj način beba može dojiti kad god poželi, a mama se neće potpuno razbuditi. Nema straha da ćete stisnuti dijete čak i za vrijeme sna jer su majke i u snu svijesne da su njihove bebice pored njih. Samo budite sigurni da beba ne može pasti ili se otkotrljati sa kreveta (krevet smjestite uza zid ili na njega prislonite stranicu krevetića koji je težak i čvrst)

 

  • imajte malenu svjetiljku s prigušenim svijetlom koja će vam po potrebi omogućiti da vidite što radite
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

Srijeda, 21 Februar 2018
19:54:51

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.