Ogrlica od ćilibara
Zdravlje

ogrlica od cilibara - bhbebeJedan od najstarijih načina ublažavanja boli nicanja zubića kod beba je ogrlica od ćilibara ili jantara za bebe.
 Ćilibar je prirodni analgetik i kada se nosi blizu kože oslobađa ljekovita ulja. To je fosilizirana smola, a ne kamen. Topal je na dodir i lagan za nošenje. Biljke su proizvele ovu vrstu smole prije 40 -50 miliona godina i koristile je za samoliječenje kao antibiotik protiv virusa, te za brže zarastanje rezova i oštećenja na deblima. Premda danas fosilizirana, njihova su ljekovita svojstva sačuvana, te se oslobađaju kad dođu u dodir s kožom. Ogrlica, napravljena od ćilibarskih perli, u sebi ima aktivnu supstancu, tzv.  Sukcinatna kiselinu.

Od trenutka kada bebi počinju rasti zubići, proces izrastanja može postati veoma bolan. Roditelji koriste razna sredstva kako bi smanjili bol kod bebe, kao što su razni gelovi i ulja.


Jedan od najstarijih načina je ćilibarska ogrlica za bebe koja umanjuje bol i smiruje bebu. Ogrlice su napravljene za bebe od 3 mjeseca starosti, od kada se mogu i nositi. Problemi sa zubićima često traju i do dvije godine, čak i duže, ali nikada nije kasno da dijete počne da ih nosi. Ako se nosi na koži, tjelesna temperatura već od 36,6°C djeteta potiče oslobađanje ljekovitih svojstava iz ćilibara, koje se potom apsorbiraju u organizam. Za razliku od gelova za desni i zube ili analgetika ili sirupa za ublažavanje boli, ćilibarske ogrlice su manje nametljiv lijek za simptome povezne s nicanjem zuba. Ti simptomi mogu biti nedostatak apetita, želučani problemi, upale uha (bolovi u uhu), temperatura i prehlada. Ovaj prirodni analgetik će umiriti i pomoći Vašem djetetu bez upotrebe lijekova.Alopatska medicina prepoznala je ćilibarska protuupalna i terapeutska svojstva. U Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj, ogrlica od ćilibara za zube se prodaje u lokalnim apotekama i drogerijama. I kod nas je postala dostupna u nekim apotekama.Ogrlica bi trebala da bude tako dizajnirana da je u prvom planu sigurnost Vašeg djeteta. Svaka kuglica treba da je zasebno vezana čvorom, stoga, ako se i prekine, neće se raspasti cijeli niz kuglica. apsorbuje se u krvotok i pri tome povećava imunitet organizma. Analgetička svojstva ogrlice otklanjaju brojne tegobe. Ćilibar gori na otvorenom plamenu i pluta na površini u slanoj vodi. Smanjuje crvene, upaljene gingive i slinjenje. Poznat je po tome da jača imunološki sistem, ublažava upale, pospješuje zacjeljivanje rana, smanjuje upale grla, uha i želuca, te pomaže kod infekcija dišnih puteva još iz starog vijeka.


ogrlica od cilibara - bhbebePreporučuje se da se ogrlica skine uvijek kada dijete nije pod nadzorom odraslih. Ogrlice za bebe su napravljene za nošenje, a NE za žvakanje i glodanje. Ćilibar funkcioniše jedino ako se nalazi na koži. Ako se Vaše dijete iz bilo kojeg razloga ne osjeća ugodno dok nosi ogrlicu, što može pokazati na način da je vuče ili pokušava staviti u usta, molimo skinite ogrlicu s vrata djetetu. Ako primijetite ikakvu alergijsku reakciju, gubljenje boje (pigmenta) na koži, osip ili svrbež odmah prekinite s korištenjem. Kao što ni svaki lijek ne djeluje kod svake osobe, tako postoji mogućnost da ni ogrlica od ćilibara ne djeluje kod pojedine djece, ali važno je pritom znati da isto tako ne može niti naštetiti.Održavanje

Preporučujemo da jednom nedeljno ogrlicu stavite pod tekuću vodu (ispod česme) u trajanju od 5 min. Najbolje je da bude sobna temperatura vode. Nakon toga ogrlicu treba iznijeti na dnevno svijetlo (najbolje na suncu) u trajanju od 60 min. Tokom perioda "sunčanja" bitno je da se ogrlica i konac dobro osuše. Ovaj proces se naziva "pražnjenje" i "punjenje" ogrlice. Tokom "pražnjenja", kada je ogrlica ispod mlaza vode, ogrlica se čisti od negativne jonizacije. Tokom "punjenja", kada je ogrlica izložena suncu, ćilibar se "osunča" i tada on malo omekša, a dejstvo sukcinatne kiseline je najjače. Poslije čišćenja je stavite bebi oko vrata. Produžen kontakt sa vodom nije preporučljiv jer može uzrokovati krhkost i lakše pucanje niti ogrlice. Ne koristite gruba hemijska sredstva na ogrlici.

Komentari (7)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:31:59

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.