Bebe i sjedenje Ispis
Rast, razvoj i ishrana

bebe i sjedenje - bhbebeOd trenutka kada svoje novorođenče primite u uspravan položaj, ono će željeti sjesti. Beba vrlo brzo nauči da svijet iz uspravnog položaja izgleda mnogo uzbudljivije, u usporedbi sa njenim uobičajenim ležećim položajem.

Tokom idućih šest mjeseci nastojat će se dokopati tog sjedećeg položaja i ostati u njemu.

 

 


Jeste li znali?

- Koncentracija vaše bebe vjerovatno će se poboljšati, jer dok sjedi, više vremena provodi igrajući se sa nekom igračkom nego što je to u stanju dok leži na leđima.

- Kada počne sjediti poboljšava se i nadzor nad rukama, jer više vremena provodi podižući i spuštajući igračke, odlažući ih tik oko sebe.

- Razvijaju se i ostale fizičke vještine, jer se beba počinje naginjati u stranu, a ne samo naprijed, pa se čak počinje i okretati oko svoje osi, a da ne padne.

- Trebali biste suzbijati sjedenje u obliku slova "W" (položaj pri kojem dijete sjedi raširenih nogu tijela nagnutog prema naprijed) - taj položaj priječi razvijanje njezinih sposobnosti održavanja ravnoteže i rast mišića nogu.

Ovo je teško

Teška je to borba. Prije starosne dobi od 5 ili 6 mjeseci, beba jednostavno ne posjeduje neurološku, fizičku ni mišićnu sposobnost kako bi dosegla svoj cilj. Tokom prvih nekoliko mjeseci života snaga njezinih leđa vrlo je slaba i ako se nađe u sjedećem položaju beba će pasti na nos - i ne može si pomoći, iako možda misli: "Želim sjediti!"

U dobi od 3 ili 4 mjeseca bebini su leđni mišići zreliji i sada bebu možete nježno uspraviti u sjedeći položaj povlačeći je za ruke. Pa ipak, velike su šanse da će se, kada jednom sjedne, opet prevaliti prema naprijed.

Pomozi mi malo

Sjedenje postaje moguće u dobi od oko 5. ili 6. mjeseca starosti. To je doba u kojem se vaša beba može početi uspravljati u sjedeći položaj, barem na nekoliko sekundi prije nego što se prevali. Ne brinite se što plače kad padne, stradao je samo njen ponos, ništa drugo. Ustanovit ćete da suze presahnu čim se opet vrati u sjedeći položaj. Sada kad su njezini mišići dovoljno snažni, bebi samo treba vježba kako bi poboljšala svoju vještinu sjednja. Bebina ravnoteža će se postepeno poboljšavati.

U međuvremenu, možda će sjediti jednom se rukom oslanjajući od pod, kako bi se dodatno učvrstila u tom položaju. Jastuci postavljeni svuda oko nje ublažit će svaki pad, a ako jastuke postavite tik uz njeno tijelo, pružit ćete joj dodatnu podršku. Jastuk postavljen tik uz bazu njene kičme omogućit će bebi nadzor ned sjedenjem, za kojim toliko čezne.

Sada mogu sjediti

Od 6. ili 7. mjeseca starosti nadalje vještina samostalnog sjedenja vaše bebe bitno se poboljšala, na njezino opće oduševljenje - voli gledati svijet iz toga ugla. Učvršćuju se svi mišići potrebni za zadržavanje dobrog sjedećeg položaja, kao i njezin osjećaj za ravnotežu. Beba želi sjediti koliko god dugo to može, pa ćete se, možda, morati pobrinuti da s tim ne pretjera. U toj dobi beba se najviše voli igrati igračkama koje su stabilne i statične - igraćke sa točkovima koje imaju naviku otklizati nekuda jednostavno je ljute. Neka joj igračke budu nadohvat ruke, kako se ne bi morala previše protezati posežući za njima.

R.W.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

Srijeda, 21 Februar 2018
19:53:56

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.