Razvoj bebinih pokreta Ispis
Rast, razvoj i ishrana

razvoj bebinih pokreta - bhbebeSamo trebate posmatrati svoje novorođenče dok se vrpolji u svom krevetiću ili u mjesecima koji slijede gledati svoga mališana kako istražuje svaki kutak kuće kako biste znali da misli: "Odavdje stvari izgledaju mnogo drugačije!"

 

 

 

 

 

 

Dijete se pokreće, puže i hoda jer mu to pomaže da uči i otkriva. Istina, postoji mnogo toga što može otkriti dok stoji na jednom mjestu, ali više voli biti u pokretu.


Idemo od vrha


Vašoj bi bebi život bio mnogo jednostavniji kada bi svoju glavicu, ruke, šake, stopala i noge naučila pokretati istovremeno. No, ona to još ne može. To je razlog, na primjer, zašto se živahno miškolji, ali ne može koordinirati pokrete svojih nožica. Beba se može zaglaviti uz rub svoga krevetića, a onda briznuti u plač jer se ne može ispetljati iz tog položaja.


Razvoj i nadzor nad pokretima razvija se u dva smjera


Cefalokaudalni razvoj

To doslovno znači "od glave do repa" i odnosi se na trend rasta koji se odvija od glave nadole. Tokom trudnoće glava se oblikuje prije nego kičma, koja se pak razvija ranije od stopala. A kad se rodi, beba prije stekne nadzor nad glavom i vratom, nego nad leđima; nadzor nad leđima stekne prije nego nadzor nad nogama i stopalima. Vaša beba okreće glavicu s jedne strane na drugu prije nego što je može odići sa madraca, a sjediti nauči prije nego stajati.


razvoj bebinih pokreta - bhbebe


Proksimodistalni razvoj

To doslovno znači "od bližeg prema daljem" i odnosi se na trend tjelesnih vještina koje se razvijaju od središta prema van - što smo bliže središtu tijela vaše bebe, to je razvoj brži i beba će ranije biti u stanju nadzirati svoje pokrete. Na primjer, tokom trudnoće srce i mozak počinju rasti prije prstića na nogama i rukama. U dobi od četiri mjeseca vaša će se beba vjerovatno moći kotrljati s jedne na drugu stranu, a ipak još četiri mjeseca nakon toga neće biti u stanju prstićima pokupiti maleni predmet.


Ja ću to ovako


Sve bebe i mališani ne steknu nadzor nad svojim pokretima tačno u istoj starosnoj dobi. Često postoje odstupanja u načinu i vremenu dostizanja određene razine razvoja. Dopustite svojoj bebi da pronađe svoj način izražavanja unutrašnje potrebe sticanja nadzora nad pokretima svoga tijela. Nemojte paničariti ako ne slijedi tačno isti obrazac ravoja pokreta kao ostali mališani njezine dobi.


Šta utiče na tjelesni razvoj?


Činjenica da vaša beba želi poboljšati svoje pokrete, ne znači da će automatski to i ostvariti. Svi stepeni fizičkog ravoja zavise o mnogobrojnim faktorima, uključujući:

- Prehranu hranjivim tvarima - postoji jasna veza između unosa hrane i stope rasta. Beba mora jesti raznolike i hranjive namirnice kako bi poticala svoj rast.

- Kulturno i etničko porijeklo - u stopi rasta postoje kulturalne i etničke različitosti. Na primjer, prosječni australski mališan višeg je rasta od prosječnog azijatskog mališana.

- Genetsko naslijeđe - najtačniji pokazatelj djetetove konačne visine u odrasloj dobi jest visina njegovih roditelja. Naslijeđeni geni imaju udjela u tjelesnom rastu.

- Emocionalna situacija - ako se beba ili mališan ne osjeća voljenom i prihvaćenom, ako se ne njeguje, napredak njenih vještina kretanja i tjelesni razvoj može biti usporen.

 

dr. R.W.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 

Danas je...

Srijeda, 21 Februar 2018
19:58:05

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.