35. sedmica trudnoće
Sadržaj

Prethodna sedmica <<

 

Vaše posjete wc-u su učestale? Ne spavate? Osjetite grčeve i bol u leđima? Ne brinite, sve je u redu. Ovo su male nelagodnosti s kojim se mame susreću u odmaklom stadiju trudnoće. No, imajte ovo u vidu: u slučaju preranog poroda vaša beba bi bila teška oko 2.550 g. i bila potpuno zrela za izvanmaterični život.

35. sedmica trudnoce - bhbebeMama

Rastom maternice, te dobitkom na težini vaši organi su potisnuti s uobičajenog mjesta, što je prirodno i ne treba da vas zabrinjava. Bol u leđima i grčevi su također uobičajeni u trećem tromjesečju. U ovo vrijeme poteškoće može stvarati zadržavanje (retencija) tečnosti, čije posljedice mogu biti proširene vene, pojava hemoroida, te otečeni zglobovi i prsti.
Možda ćete se osjećati uznemireno i iritantno i imaćete ponovo česte promjene raspoloženja. Ako ste depresivni i ne možete spavati, porazgovarajte sa vašim doktorom. Otprilike oko 10 posto trudnica pati od depresije, što povećava rizike postporođajne depresije. Dobra vijest je da su neki antidepresivi sigurni za korištenje za vrijeme trudnoće, ali i opuštajuće tehnike mogu pomoći da se riješite potištenosti.

Beba

Vaša beba je duga oko 44 cm, a teška 2.300 - 2.550 g. Beba se popunjava i postaje sve teža. U ovo vrijeme dobiva gotovo 200 - 250 g/sedmici. Prije svega se potkožno odlaže masno tkivo, tako da beba zadobija konačni bucmasti izgled. Nokti su izrasli do vrha prstiju, a beba može stisnuti šaku. Svi organi su razvijeni već "odavno", a sada se samo još više razvijaju. Ako se vaša beba sada rodi, vjerovatno neće imati nikakve komplikacije. Beba u ovom periodu također počinje da jako reaguje na zvuk, bol i svjetlost. Moguće je da prepoznaje ritam muzike koju slušate. Pokušajte sa pjevanjem da vidite kako beba reaguje.

Tata

Iskoristite ovo vrijeme da zajedno sa budućom mamom pripremite potrebnu opremu za vašu bebu.

Savjet

Vaša maternica je teška i vrši snažan pritisak na noge. Jedite hranu bogatu kalcijem kako biste ublažili grčeve, a može vam pomoći i dobra masaža. Također, potrebe ploda za vitaminima i mineralima su u ovo vrijeme posebno veliki, te stoga obratite pažnju na prehranu, kao i vitaminske dodatke u prehrani.

 

Naredna sedmica >>

 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:34:24

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.