33. sedmica trudnoće
Sadržaj

Prethodna sedmica <<

 

Ako niste krenuli na časove za buduće majke krajnje je vrijeme da to učinite. Ovi časovi će vas naučiti ne samo disajnim metodama, nego vas upoznati i sa osnovnim tehnikama ophođenja sa novorođenom bebom i tim omogućiti lakšu tranziciju u vašu novu ulogu majke.

33. sedmica trudnoce - bhbebeMama

Sve ste više umorniji i sve vam je teže naći udoban položaj bilo za sjedenje, bilo za spavanje. Pokušajte se što više odmarati. Investirajte u dobar i udoban madrac, nećete zažaliti. Otprilike ćete se sada debljati nešto manje od pola kg po svakoj sedmici, ali zbog nelagodnosti koje prouzrokuje pritisak bebe na vaše unutrašnje organe, umanjit će vam se apetit i nećete uživati u hrani kao ranije. Ne gladujte! Smanjite porcije, jedite učestalije, ali jedite kvalitetne namirnice bogate proteinima poput koštuničavog voća, grašastih proizvoda i slično.
Ne zaboravite piti dovoljno tečnosti. Minimalna količina koja vam je potrebna je osam čaša dnevno, po mogućnosti bar pola od toga vode. Izbjegavajte gazirane napitke jer mogu prouzrokovati mučnine u zeludcu.

Beba

Vaša beba je dug oko 42 cm i teška 1.800 - 2.000 g. Beba se sada već polako spušta u položaj za rađanje, što ćete potvrditi na vašoj sljedećoj kontroli. Ovaj položaj podrazumijeva nekoliko stvari:
- odnos uzdužne ose djeteta prema uzdužnoj osi maternice, što se označava sa: položaj - situs. Tako razlikujemo uzdužni, poprečni i kosi položaj;
- odnos leđa djeteta prema stijenci maternice, što se označava sa: smještaj - positio. Tako leđa mogu biti lijevo sprijeda, lijevo straga, desno sprijeda itd.;
- odnos pojedinih dijelova djeteta međusobno, što se označava sa: držanje - habitus. Tako glavica može biti savijena prema sprijeda, ispružena i savijena  straga, ručice savijene ili ispružene itd.;
- odnos između prednjačećeg dijela djeteta prema porodnom kanalu, što se označava sa: namještaj - praesentatio. Tako npr. kada glavica prednjači, vodeći dio može biti tjeme, ali i čelo ili lice, a kod zatka voditi može zadak, nožice, koljena i sl.
Vaša bebe nastavlja da se razvija ubrzanim tempom. Nokti joj rastu, koža joj je roze boje i mekana, a tijelo se već zaokruglilo. U bebinoj jetri nalazi se određena količina zaliha glikogena. Beba će poslije porođaja koristiti ove zalihe energije dok se hranjenje neuspostavi. Mozak vaše bebe se širi ubrzano, a razvoj centara za sluh i govor dospijevaju do tačke kada će, poslije porođaja, moći prepoznavati vaš glas.

Tata

U ovo vrijeme se kod mnogih budućih majki može javiti smanjenje libida. Ne očajvajte! Pokažite vašu ljubav i pažnju na druge načine. Masaže, maženje i drugi načini nježnosti su sada posebno dobro došli. Pripremite romantičnu večeru, iskoristite ovo vrijeme 'u dvoje' za romantične sastanke i izlaske.
Mama će u ovo doba također početi osjećati potrebu za 'gniježdenjem', te joj pomozite u ovom procesu pripremanja vašeg doma za vaše malo čedo.

Savjet

U ovom periodu posebnu pažnju obratite na oticanje tijela. Sasvim je normalno da će, kako stomak raste i kako beba vrši pritisak na unutrašnje organe, doći do oticanja ruku i nogu, ali ako otok postane nesrazmjeran i propraćen povraćanjem i jakim glavoboljama, te bolovima u gornjem dijelu stomaka, ne odgađajte posjetu vašem doktoru. Možda je riječ o preeklampsiji koja u trudnoći znači ozbiljnu komplikaciju! Simptomi su visok krvni pritisak, oticanje i proteini u urinu.

 

Naredna sedmica >>

 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:29:21

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.