28. sedmica trudnoće Ispis
Sadržaj

Prethodna sedmica <<

 

Ova sedmica označava početak trećeg tromjesečja trudnoće.

28. sedmica trudnoće

Mama

U ovom stadiju trudnoće ste dobili od 7 do 14 kilograma. Idealni ukupni porast težine do 28. sedmice je 9 kg. Sada ćete vjerovatno početi viđati svoga ginekologa svake dvije sedmice. Ako još niste razgovarali o planu poroda s ginekologom, sada je vrijeme da počnete. Početkom trećeg tromjesečja trudnoće standardno je da se još jednom provjeravaju testovi: kompletna krvna slika i razina antieritrocitnih protutijela u krvi (antiglobulinski ili Coombsov test) - u ovoj sedmici trunoće će se obaviti drugi test na antieritrocitna protutijela.. Ako je razina željeza u granicama normalnog, usprkos anemije u krvnoj slici, nije nužno uzimati dodatne preparate željeza. I obrnuto, vrlo često usljed velikih potreba trudnice i djeteta za željezom postoji anemija i manjak željeza, kada se svakako preporučuje nadoknada željeza. Kolostrum, slatko mlijeko, će se formirati u vašim grudima i pripremiće se za hranjenje, koje će ponekad curiti iz vaših grudi, ali i ako ne izlazi to nije znak da nećete moći dojiti. Porast težine stomaka može uzrokovati bolove u leđima, loše spavanje i često noćno mokrenje. Mogu vas mučiti neke od tegoba čestih u trudnoći, kao što su kiselina u želucu, probavne smetnje i grčevi. Na stomaku možete opaziti crvene pruge - strije. U ovom periodu ponekad možete osetiti blage kontrakcije ili lažne trudove. Obično nisu bolni. Možda ćete sanjati porođaj i novorođenče. To je sasvim normalno; snovi su vjerovatno uzrokovani neugodnim položajem u krevetu ili pokretima djeteta. Oni ne upućuju na to da sa djetetom nešto nije uredu.

Beba

Vaša beba je duga oko 37 cm i teška 800 - 1.000 g. Koža djeteta je crvena i naborana, ali ispod nje se taloži masno tkivo. Došlo je do naglog razvoja dijela mozga zaduženog za misaone procese, pa on postaje veći i složeniji. U 28. sedmici trudnoće vaša beba počinje stvarati surfaktant - tvar koja oblaže unutrašnju površinu plućnih alveola i time smanjuje njihovu površinsku napetost i omogućava disanje, što je preduslov za samostalan život. U slučaju prijevremenog rođenja, beba već ima velike šanse da preživi, jer može udisati zrak vlastitim plućima, a centralni živčani sustav dovoljno je razvijen pa je u stanju kontrolirati i regulirati tjelesnu temperaturu. Iako je beba deblja još uvijek ima prostora za popunjavanje. Bebine trepavice se razvijaju. Ako nosite dječaka, njegovi će se testisi početi spuštati u prepone. Ako vam partner položi ruku na stomak moći će da osjeti pomicanje djeteta, pa čak i da raspozna oblik njegove noge ili guze dok se rita i miče.

Tata

Vrijeme je da se raspitate o Školi za buduće roditelje. Također upozorite buduću mamu da se o školama raspita kod sljedećeg ginekološkog pregleda. Jako je važno da budete uz buduću majku ako joj je potrebna pomoć, da je bodrite i saslušate.

Savjet

Na sljedećem pregledu pitajte svog ginekologa sve što vas zanima vezano za porođaj. Nemojte se ustručavati pitati za sve sitnice. Raspitajte se o opcijama porođaja. Ukoliko ste išli na Kurs za trudnice / Školu za trudnice, vjerovatno znate šta možete očekivati, ali ako niste, pokušajte se što više informisati iz drugih izvora. Najčešća pitanja su vezana za epiziotomiju, promatranje fetusa i ublažavanje boli. Morate biti svjesni da ste u trudnoći. Nemojte sjediti predugo za kompjutorom i prilagodite si naslonjač i monitor. Pobrinite se da se preko dana dovoljno odmarate; idite što češće rano na spavanje. Ako još uvijek radite, tokom pauze stavite noge u povišen položaj, a kad se vratite kući, odmorite se. Preporučujemo korištenje pamučnog donjeg rublje i uložaka zbog povećane količine sekreta.

 

Naredna sedmica >>

 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:27:00

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.