23. sedmica trudnoće Ispis
Sadržaj

Prethodna sedmica <<

 

U ovoj sedmici mogli biste početi osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije. odnosno laganu napetost trbuha. Radi se o tome da se mišići maternice pripremaju za porod. Kontrakcije maternice zapravo se događaju u svim fazama ženina života, ali ih žene mogu osjetiti samo kada im je maternica "nastanjena".

23. sedmica trudnoce

Mama

Tokom pregleda ginekolog će vam opipavati trbuh. To čini kako bi osjetio položaj djeteta. Nemojte se iznenaditi ni ako vidite krojački metar. Njime će ginekolog mjeriti veličinu stomaka od pupka do stidne kosti. Veličina tako izmjerenog stomaka trebala bi odgovarati broju sedmica vaše trudnoće. No eventualna nepodudarnost ne mora značiti ništa zabrinjavajuće. Ako vam nos zakrvari nemojte paničariti, hormoni mogu biti uzrok ovakve pojave. Cirkulacija krvi je ubrzana, a sluznica u nosu osjetljivija nego ranije. Možda će vam oticati noge. Počećete da sanjate živopisne snove povezane sa porođajem i nespokojstvom za budući život. Ovo je sasvim normalno i nemate razloga za brigu.

Beba


Vaša beba je dugačka 28 - 31 cm, a teška oko 400 - 500 g. Koža vaše bebe još uvijek je relativno prozirna, tako da joj cirkulacija daje ružičaste i crvene tonove. Još uvijek je naborana, jer se pod kožom još nije sakupilo dovoljno masnoće. Oči vaše bebe se mogu pomjerati sa jedne strane na drugu. Ove nedelje očni kapci se otvaraju, ali vaša beba ne može vidjeti mnogo, jer joj je vid ograničen sve do par nedelja poslije porođaja. Zbog povezivanja živčanih vlakana bebini pokreti postaju koordinirani, a počinje i reagovati na vanjske zvukove, pa će kod buke ili nepoznatih zvukova reagovati pokretanjem ruku ili nogu unutar maternice. Ali ako joj pustite muziku ili joj lagano govorite, beba će se umiriti i uživati. Pokreti bebe mogu biti veoma živi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nježni. Noktići skoro pa su potpuno formirani, a lanugo dlačice postaju tamnije. Beba ni na koji način nije izložena opasnosti zbog Braxton Hicksovih kontrakcija. Mekonij, tamna tvar koja izlazi iz bebinih crijeva prvih dana nakon poroda ili bebina prva stolica, počinje se stvarati. Bebina čula ukusa mogu razlikovati slatko od gorkog. U ovo vrijeme beba osjeća svoju okolinu, kao i pupčanu vrpcu - fetoskopski snimci pokazuju kako se beba zna igrati s pupčanom vrpcom i opnom koja ih okružuje. U ovo vrijeme mogli biste uočiti i štucanje vaše bebe koje nastupa zbog gutanja plodne vode. Plodna voda i šećer koji se u njoj nalazi su značajan energetski dodatak hranljivim tvarima koje beba inače prima preko pupčane vrpce. Otkucaji srca se mogu čuti stetoskopom. Prvi zubi se formiraju u desnima.

Tata

Ovo bi moglo biti pravo vrijeme za razgovor o prisustvu očeva na porodu. Neki očevi jedva čekaju da vide rođenje svog djeteta, dok drugi majčinu želju osjećaju kao veliki teret. Savjet budućim majkama: ne silite svoje partnera u porođajnu salu ako to ne žele. 
Prisutnost partnera na porodu je dobrodošla, ali dosta očeva se ne pokaže u dobrom svjetlu. Na vama je izbor da li želite biti prisutni ili ne, u svakom slučaju znajte da će se za vašu dragu tokom poroda odlično pobrinuti babice i doktori. Vašoj partnerici se možete pridružiti u porođajnoj sali odmah nakon poroda. Veoma je važno da i mami i tati porod ostane u lijepom sjećanju.

Savjet

Pazite koliko jedete, jer tijelu treba kvalitetnih nutrijenata, pa ćete stalno osjećati potrebu za hranom, ali pazite da se radi o velikoj kvaliteti, a ne količini kako se ne biste pretjerano udebljali. Kupite stvari za pospremanje kuće, ali ne hemijske. Kasnije ćete biti sve teže pokretljivi, pa je bolje to odraditi što prije. Počnite razmišljati u kojem ćete porodilištu roditi. Pogledajte spisak porodilišta, šta vam nude i kakave uslove omogućuju.

 

Naredna sedmica >>

 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:33:59

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.