18. sedmica trudnoće
Sadržaj

Prethodna sedmica <<

 

Ako ste prvorotka, u ovoj sedmici biste mogli osjetiti i prve pokrete vaše bebe.

18-sedmica-trudnoce-bhbebeMama

Nemojte se razočarati ako vam je ovo prva trudnoća - a pročitali ste da i prvorotkinje osjete prve pokrete djeteta u 18. sedmici trudnoće. Za taj osjećaj imate još vremena, najmanje naredne dvije sedmice. Većina trudnica opisuje ove pokrete poput probavnih smetnji ili micanja krila leptira u trbuhu. Vaše srce kuca oko 40-50% jače nego kad je u normali. Uslijed bujanja vašeg tijela, spavanje bi vam moglo postati problem. Pokušajte se podbočiti pod jastuke i pronaći što ugodniji položaj. Kako maternica raste možda ćete primijetiti manji osjećaj neravnoteže. Trudnoća također može dovesti do lošijeg držanja i boli u donjim leđima. Tamna linija, koja ide od vašeg pupka do vaše pubične kosti, zvana linea nigra, može da se u ovo doba pojavi.

Beba

Vaša beba je duga 18 - 21 cm, a teška 180 - 235 g. S prvim pokretima koje vi osjetite beba vam pokazuje koliko je narasla i koliko je samostalno prisutna. Oči su se smjestile na svoje anatomsko mjesto, te lice poprima potpuno ljudski izraz. Oči percipiraju svjetlost. Beba je već svjesna i buke iz vanjskog svijeta. Vaša beba može izvoditi kompleksne izraze lica: zijeva, guta, siše prst i pravi različite izraze lica. Kosti vaše bebe ubrzano se formiraju. U ovo vrijeme dovršava se okoštavanje sitnih kostiju unutrašnjeg uha. Odrasli imaju oko 212 kostiju, ali fetusi imaju mnogo više jer se spajaju kasnije. Prsti, ruke i noge su jako fleksibilne. Razvija se imunološki sistem i beba počinje stvarati antitijela.

Tata

Postoji velika vjerovatnoća da je buduća mama osjetila pokrete bebe, no na žalost, vi te pokrete još neko vrijeme nećete moći osjetiti, jer su pokretni na početku jako nježni. Vi možete milovati stomačić, pričati mu, a također i mazati ga kremom protiv strija. Mami će lagana masaža dobro doći, a vi ćete biti korisni.

Savjet

Kako trudnoća bude odmicala, to će vam obuća postajati neudobnija. Sada vam je više od mode potrebna stabilnost i udobnost. Ako još niste razmišljali o imenima, možda je sad bio pravi trenutak. Pozabavite se porodičnim imenima, čitajte knjige, isprobavajte kombinacije muških i ženskih imena. I budite obzirni prema djetetu, ipak će to ime nositi cijeli život. Ne zaboravite se zdravo hraniti. Također, ne zaboravite na oralnu higijenu. Pripazite na svoje poslovne navike. Svako malo prošećite kako biste poboljšali cirkulaciju. Nemojte boraviti u zadimljenim prostorijama i potrudite se kreirati ugodno okruženje i na poslu.

 

Naredna sedmica >>

 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:30:41

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.