15. sedmica trudnoće
Sadržaj

Prethodna sedmica <<

 

Vrijeme je da odete u kupovinu trudničke odjeće!

15-sedmica-trudnoce-bhbebeMama

Vjerovatno ste se do sada ugojili oko 2,5 kg. Sada je i vaš trbuh jasno prepoznatljiv. Ako vam je odjeća postala pretijesna, ne pokušavajte više ući u nju. Investirajte u trudničku odjeću. U ovoj sedmici trudnoća vas počinje ostavljati doslovno bez daha, jer kako se maternica širi ostavlja manje prostora plućima da se šire. Porastom volumena krvi počinje prilagođavanje vašeg organizma na povećani napor. Srce vam radi pojačano kako bi opskrbilo dijete kisikom. Pumpa oko 20 posto krvi više nego prije trudnoće. Taj će se postotak tokom trudnoće povećavati, doći će čak do 30 ili 50 posto.  Zbog kombinovanog efekta hormonalnih promjena i povećanog protoka krvi u sluznicama, vaš nos će se češće zapušavati. Neke trudnice takođre pate od krvarenja iz nosa, kao rezultat ekspanzije krvnih sudova i porasta protoka krvi u predjelu nosa. U ovom razdoblju može vam biti ponuđen krvni test alfa-fetoproteina, proteina koji fetus izlučuje i koji ulazi u majčin krvotok. On može upozoriti na defekt neuralne cijevi djeteta, iako visoka koncentracija tog proteina može značiti i da nosite više od jedne bebe. Ta se pretraga najčešće obavlja između 15. i 17. sedmice. Ako se koncentracija tog proteina, međutim, pokaže visokom, a imate i genetskih poremećaja u obitelji, vjerovatno ćete do 18. sedmice obaviti i amniocentezu kojom se može identifikovati stotine genetičkih i hormonalnih poremećaja. Većina žena koje urade ovo testiranje dobije odlične rezultate. U trudnoći su česte upale mokraćnih kanala  i vaginalne infekcije pa sve promjene u mokraći ili vaginalnom sekretu prijavite ginekologu.

Beba

Vaša beba je duga 10 - 12 cm, a teška 50 - 100 g. Noge su već dosta narasle. Razvijaju se daljnji centri okoštavanja i kosti, kao i koštana moždina koja preuzima funkciju žumanjčane vreće u stvaranju krvi djeteta. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba s time i sve savitljivija. Sada vaša beba može svoje prstiće stisnuti u šaku. Nokti su sada veći. Dio skeleta očvršćava i formiraju se čula ukusa na jeziku. Vaša beba će čuti prve zvuke, slušaće otkucaje vašeg srca i rad crijeva. Nastavlja se fini razvoj kože vaše bebe, koja je u ovo vrijeme tanka i prozirna i kroz koju se vidi mnoštvo krvnih žila. Lanugo dlačice prekrivaju gotovo cijelu površinu kože bebe, a jasnije se ističu dlačice na obrvama. Lanugo dlačice služe da bi se zaštitila osetljiva koža vaše bebe. Počinje rasti kosa na glavi, a pigmentne stanice počinju stvarati crni pigment.  Vaša beba će sada možda sisati palac i hvatati pupčanu vrpcu. Uši su skoro razvijene, a oči se polagano približavaju.  

Tata

Trebali bi razgovarati sa budućom majoko da li želite znati spol vašeg djeteta prije rođenja, jer došao je perio kada biste to mogli saznati već na sljedećem UZV pregledu. Tako će vam možda biti lakše pripremiti sobicu za novog člana porodice. Ne bi bilo loše da se povežete sa drugim budućim očevima. Možda vam oni olakšaju da shvatite što osjećate i posložite sve kockice u glavi.

Savjet

Razgovarajte s liječnikom ima li potrebe za cijepljenjem protiv gripe. Također, pitajte liječnika preporučuje li vam amniocentezu. Kupite donje rublje za trudnice. To prvenstveno podrazumijeva kvalitetne grudnjake. Pazite da su vam donji dijelovi (hlače i suknje) uvijek na kukovima, ispod trudničkog trbuha i da vas ne stežu i ne ostavljaju tragove na stomaku. Ako vodite ljubav izbjegavajte misionarski položaj koji može napraviti preveliki pritisak na krvne žile i ostaviti bebu bez kisika.

 

Naredna sedmica >>

 

Danas je...

Subota, 20 Januar 2018
09:32:47

Facebook Fan Page

facebook bhbebe

Anketa

Da li mislite da je u današnje vrijeme djeci previše dozvoljenog?
 

postanite clan

Nove teme na forumu

    Could not get any data from the forum, please check the configuration.